XIII seminarium w cyklu MEDICA INFO: INFORMATYCZNE WSPOMAGANIE PRACY DIETETYKÓW SZPITALNYCH - OPROGRAMOWANIE, SPRZĘT DIAGNOSTYCZNY, ASPEKTY PRAWNE I ORGANIZACYJNE

Rejestracja

Centrum Promocji Informatyki Sp. z o.o.
ul. Międzyborska 50
04-041 Warszawa
tel. 22 870 69 78, 871 85 51, fax 22 870 69 95, 871 85 56
e-mail: konferencje@cpi-med.pl
strona www: www.cpi.com.pl

Termin i miejsce

21.01.2016 − Warszawa, woj. mazowieckie

Komitety

Przewodniczący komitetu organizacyjnego:
Koordynator: Iwona Brokowska

Organizatorzy

Centrum Promocji Informatyki Sp. z o.o.
ul. Międzyborska 50, 04-041 Warszawa
tel. 22 870-69-78, fax:22 870-69-95
e-mail: biuro@cpi-sk.pl
http://www.cpi-sk.pl/

Tematyka

PROGRAM
21 stycznia 2016 r.
10:00 Przyjęcie prowadzenia seminarium, kilka zdań na początek
10:10 Wykład: Znaczenie diety w leczeniu szpitalnym - opieka dietetyczna. Organizacja żywienia w jednostce medycznej. Realizacja w Polsce rozporządzeń unijnych: nr 852 i 853 z 2004 r.
Dr n.med. Lucyna Pachocka
(Instytut Żywności i Żywienia)
11:10 Wykład: Choroby dieto-zależne (żywieniowo-zależne)
Otyłość
Miażdżyca,
Cukrzyca typu II,
Nadciśnienie,
Dna moczanowa.
Agnieszka Białkowska
(dietetyk szpitalny)
11:50 Wykład: Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobów żywienia

Kryteria jakie powinien spełniać program komputerowy służący do planowania i oceny żywienia
Wymogi do baz danych
Receptury potraw – warunki jakie powinny spełniać
Współczynniki strat technologicznych – niezbędne do oceny i planowania spożycia
Grupowanie produktów
Suplementy diety
Normy spożycia
Prezentacja programu komputerowego DIETA 5 do oceny i planowania żywienia
Ocena sposobu żywienia
Planowanie jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
Interpretacja wyników w oparciu o normy IŻŻ 2012.
Mgr. inż. Bożena Wajszczyk
(Instytut Żywności i Żywienia)
12:50 Przerwa
13:20 Wykład: Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
Układ czerwonokrwinkowy
Definicja i podział niedokrwistości
Różnicowanie niedokrwistości niedoborowych
Układ białokrwinkowy
Metabolizm barwników żółciowych
Różnicowanie żółtaczek
Badanie moczu – co wynik może powiedzieć dietetykowi
Gospodarka lipidowa
Kiedy oznaczać stężenie homocysteiny i lipoproteiny A
Gospodarka węglowodanowa
Kiedy zlecać badania
Jak rozpoznać cukrzycę
Jak kontrolować wyrównanie glikemii
Choroby tarczycy
Najważniejsze pojęcia
Anna Dittfeld
(dietetyk)
14:00 Wykład: Systemy do zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym posiłków w szpitalach

Bezpieczeństwo żywności – definicje
Wymagania prawne w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji posiłków szpitalnych
Dobre Praktyki w kuchniach i cateringu szpitalnym
System HACCP w produkcji posiłków szpitalnych
Inne systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym potraw
prof. Danuta Kołożyn-Krajewska
(SGGW)
14:40 Przerwa
15:00 Wykład i konsultacje prawne: Aspekty prawne zawodu dietetyka w Polsce.
Ocena stanu odżywiania szpitalnego w dokumentacji pacjenta .
Konsekwencje prawne braku tej oceny: kary finansowe i możliwość zerwania kontraktu z NFZ.
Status prawny dietetyka w jednostce leczniczej.
Zasady odpowiedzialności zawodowej.
Zaproszenie skierowano do: Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
16:00 Zakończenie programu

Specjalizacje

Choroby wewnętrzne, Gastroenterologia, Specjalista medycyny ogólnej